Duhovno veče

Okupljanja u molitvi za inspiraciju i obnovu

Duhovno večeNadahnuće, pomlađivanje, motivacija, svrha, značenje—sve su ovo osnovni uslovi smisla da je njegov ili njen život na stazi, vrijednoj življenja.

Ipak, iz dana u dan, čovjek je pod velikim pritiskom kako bi iste pronašao ili osjetio, i u iskušenju je kada treba ostati pozitivan, i gajiti nadu. Riječ Božja, kažu Bahá’í spisi, daje inspiraciju, pomlađuje duše, oplemenjuje srca i obnavlja osjećaj svrhe.

Dakle, Bahá’í vjernici i njihovi prijatelji drugih vjerskih i kulturnih sredina su domaćini pobožnih skupova u svojim domovima i društvenim centrima, kako bi se iskoristile beneficije kroz molitvu i zajedničko čitanje Bahá’í spisa i drugih svetih spisa, te kako bi se stvorilo okruženje jedinstva i sklada. Molitva je središnji element u svim religijskim tradicijama, a ovakvi sastanci naglašavaju univerzalnu prirodu.

Molitva nam pruža priliku da komuniciramo s našim Stvoriteljem, da koristimo revitalizaciju snagom Riječi Božje, i da razmišljamo i dublje cijenimo naše živote.

Sastanci, često jednostavni, imaju različite elemente koje nude sudionicima, bez obzira na vjersku i kulturnu pozadinu. Muzika, hrana, i rasprava često su prisutani, iako je prvenstvena svrha korištenja Molitve moć transformiracije, ujedinjenja i revitalizacije.

Za mnoge, ovi susreti postaju osvježavajuće utočište od proturječnih i oštrih aspekata svakodnevnog života. Sudionici mogu razmišljati o duhovnim načelima i otvoriti neke perspektive o tome kako se ti principi mogu primijeniti na svojim svakodnevnim poslovima.

Pored doprinošenja dobrobiti pojedinaca, redovni susreti za inspiraciju i obnovu imaju transformirajući učinak na odnose među ljudima u nekoj zajednici ili susjedstvu. Oni pružaju duhovnu snagu potrebnu za ostvarenje pozitivnih društvenih promjena, što je fokus drugih aktivnosti koje su inicirane od strane Bahá’í vjernika i njihovih prijatelja, kao što su one za odgoj i obrazovanje djece, osnaživanje mladih i izgradnja kapaciteta kod mladih i odraslih.

 

O Bože! Ti si blag i brineš Se o svima, štitiš sve, svemu daruješ život. Svakoga si obdario talentima i sposobnostima. Svi su uronjeni u Okean Tvoje Milosti.

Blagi Bože! Ujedini sve. Neka se religije slože i učine narode jednim da bi mogli jedni druge vidjeti kao jednu porodicu a cijelu zemlju kao jedan dom. Daj da svi žive skupa u savršenom skladu.

Bože! Podigni visoko zastavu jednosti čovječanstva.

Bože! Uspostavi najveći Mir.

Stopi, o, Bože srca zajedno.

O mili Oče, Bože! Razveseli naša srca mirisom Tvoje ljubavi. Prosvijetli nam vidike Svjetlom Tvoga Vodstva. Obraduj nam uši melodijom Tvoje riječi i zaštiti nas u tvrđavi Tvoga proviđenja.

Ti si Moćni i Snažni. Ti Praštaš i Previđaš mane cijelog čovječanstva.

Molitva iz Bahá’í spisa